Galapagos och Amazonas i Ecuador - Dagsprogram

 

Dag 1: Flyg till Quito, Ecuador     
Vi avreser från anslutningsort i Norden och via Amsterdam vidare till Quito i Ecuador.


Dag 2: Quito - Stadsrundtur och muséebesök

Vi landar på morgonen i Quito och checkar in på vårt hotell. Efter att vi checkat in på vårt hotell gör vi gör en gemensam rundtur i Quito och äter lunch tillsammans. Vi besöker det gamla Quito med sina välbevarade koloniala byggnader. Vår promenad börjar på stortorget vid presidentpalatset. Under turen besöker vi flera vackra kyrkor och inte minst La Compañia kyrkan som anses vara en av de vackrast dekorerade kyrkorna i Sydamerika.

Välkomstlunch


Dag 3-6: Djungel-lodge i Amazonas regnskog     
Vi tar morgonflyget till djungelstaden Coca där vårt djungeläventyr tar sin början. I den lilla hamnen bordar vi lodgens snabbgående båtar och vi färdas några timmar längs Napofloden längre in i Amazonas djupa regnskog.

Vi åker den sista biten i mindre motordrivna kanoter och anländer på eftermiddagen till lodgen som ligger vidunderligt vackert belägen vid en liten sjö mitt inne i djungeln.
Här i östra Ecuadors djungelområden är luftfuktigheten hög och medeltemperaturen ligger på runt 30º.
Vi kommer att bo på antingen Napo Wildlife Center, la Selva eller Sani lodge. Alla tre är eko-lodger där man arbetar för att bevara regnskogen i Yasuní Nationalpark.
Under våra dagar i regnskogen gör vi utflykter både med kanot och till fots för att beskåda den vackra naturen och dess djurliv. Vi har tillgång till mycket kunniga guider från lodgen som skickligt hjälper oss att upptäcka djuren i omgivningarna.

Vi har chans att se olika fåglar, apor och insekter.

På natten gör vi båtturer för att se kajmaner - en sorts krokodil – en mycket spännande upplevelse. På lodgen finns också en plattform på ca 30 meters höjd ovan trädkronorna, där kan vi se ut över djungeln och har möjlighet att se flockar med papegojor flyga förbi samt se olika apor som bor högt uppe i trädkronorna.
Vi besöker några bofasta i området och får lära om regnskogsindianernas sätt att leva, jaga och deras kunskap om medicinalväxter.
Helpension under tiden på lodgen.


Dag 7: Ledig dag i Quito eller utflykt till Otavalo
Dagen är ledig för vila alt. utflykt till samhället Otavalo som ligger 2 h norr om Quito. Där finns möjlighet att besöka en trevlig textil-marknad med stort utbud. På väg till Otavalo passerar vi ekvatorn där vi stannar och pratar om dess historia. I utflykten ingår lunch på den anrika haciendan Pinsqui nära Otavalo.


Dag 8 : Flyg till Galapagos och besök på North Seymour
Vi flyger från Quito ut i Stilla havet till Galapagosöarna. Vi landar på ön Baltra och direkt från flygplatsen tar vi oss till vår motoryacht med besättning som skall bli vårt hem under de nästkommande 8 dagarna.

Ombord på båten finns också en kunnig lokal guide som kommer att bistå oss under våra exkursioner på de öar som ingår i vår rutt.
Galapagos består av 13 större och 40 mindre öar. På 1830-talet kom Charles Darwin som 26 årig forskare till öarna. Han fascinerades av arternas variation beroende på vilken av öarna de levde på. Han kom aldrig att återvända till Galapagosöarna men har i efterhand uppgett det var denna vistelse på blott 5 veckor som inspirerade honom att skriva ”Arternas uppkomst”.

På den platta och mycket torra ön North Seymour ser vi den lättfotade krabban som med nätta steg rusar fram på den förstenade lavan. Vi går en promenad på ön och blir välkomnade av blåfotade sulor och fregattfåglar.

Havsleguaner och sjölejon är andra djur som lever i på denna ö som en gång för tusentals år sedan tillhörde havets botten. Helpension


Dag 9: Bartholomew – Sullivan Bay     
Bara en 200 m. bred ränna skiljer ön Bartholomewfrån den större ön Santiago. Vi landstiger på en vit korallstrand omgivna av sjölejon. Andra kompisar på ön är små lavaödlor och har vi tur kan vi få se Galapagospingvinen.

Ön består av mycket porös lava och vi går mindre krävande promenader. Det ges möjlighet till mycket fin snorkling. Helpension


Dag 10: Genovesa
Vi tuffar på norrut under natten och når på morgonen den mindre besökta ön Genovesa. På den trevliga promenaden ser vi den rödfotade sulan, svartstjärtad mås, och den magnifika rödbröstade praktfågeln. Helpension


Dag 11: Puerto Egas - Santiago     
På 1960-talet fanns här en liten saltgruva och under vår vandring upp till den gamla saltkratern finns fina tillfällen att skåda hökar, duvor och den berömda Darwinfinken.

Öns branta klippsidor dyker ner mot de spektakulära stränderna där Stilla havets vågor sköljer den svarta sanden. Under eftermiddagen bjuds på magnifik snorkling vid stranden på ön Rabida. Helpension


Dag 12: Santa Cruz
På Santa Cruz besöker vi Charles Darwins Research Station, som är världsberömd för sin uppfödning av elefantsköldpaddor. De tama djuren som tagits av människor till öarna orsakar problem för sköldpaddorna eftersom de tar deras ägg. Genom uppfödning säkerställer Darwinstationen sköldpaddornas överlevnad.

Vi gör också en tur upp på höglandet där vi tydligt ser de olika naturtyperna på ön. På stationen får vi en bra inblick i forskningen som pågår på de olika öarna. Helpension


Dag 13: Española     
En av de äldsta öarna och den sydligaste av Galapgagos öar är Española där vi både går en längre promenad och får tillfälle att bada tillsammans med sjölejon.

På ön lever inte mindre än 5 häckande sjöfågelarter och även galapgosduva och galapagagosvråk. Andra djur som vi ser är lavaödlan och den färgglada havsleguanen.

På östsidan finns en underbar vit sandstrand med utmärkta snorklings-möjligheter. Helpension


Dag 14 : Santa Fe och South Plaza
Efter snorkling och bad på ön Santa Fe ankrar vi upp utanför den charmiga ön South Plaza där vi kan observera de mäktiga landleguanerna som gillar att dåsa under de stora fikonkaktusarna. Har vi tur ser vi stora pelikaner glidflyga utanför klipporna. Helpension


Dag 15: Santa Cruz och Baltra samt flyg till Guayaquil     

 Den sista dagen på vår kryssning kommer vi åter till Santa Cruz vid Black Turtle-viken där vi kan beskåda den svarta havssköldpaddan. Sista stoppet blir ön Baltra och vi säger adjö till vår besättning. Vi körs tillbaka till flygplatsen för vårt flyg till Guayakil som är Ecuadors största stad. På eftermiddagen i den charmiga kuststaden gör vi en stadsrundtur och promenerar bland annat läng maleconen som är ett långt promenadstråk längs stadens hamn. Avskedsmiddag på kvällen.


Dag 16-17: Guayaquil- Amsterdam
Avresa på morgonen från Guayaquil via Quito till Amsterdam som vi anländer till dag 17.

 

 


 

  Tillbaka upp


PERU EXPLORER   -   Essunga Västergården 401   -   465 94 NOSSEBRO   -   Tel: 0512-129 26, 0733-80 50 05   -   Epost: