Perus Kulturskatter - Dagsprogram

 

Dag 1: Flyg till Lima, Peru     
Vi anländer till Lima på kvällen och checkar in på vårt hotell i stadsdelen Miraflores.


Dag 2: Lima - Stadsrundtur och muséebesök
Storstaden Lima har ungefär lika många invånare som Sverige och har historiskt haft en stor betydelse för Peru och Sydamerika. Det var härifrån som spanjorerna styrde sina sydamerikanska kolonier. Under vår rundtur i Lima besöker vi bland annat Sanfrancisco-klostret med sina berömda katakomber. Innan vi fortsätter mot Limas mer moderna delar hinner vi så klart med att bese centrala Lima med dess karakteristiska träbalkonger som omsluter Stortorget. Innan lunchen besöker vi ett av Limas finaste museum med en mängd orginalobjekt från Inkariket och Perus andra fornkulturer - Paracas, Nazca, Chavin med flera. Vi rundar av dagen med en härlig buffélunch på restaurang med utsikt över Stilla havet. Välkomstlunch


Dag 3: Den Heliga Inkadalen     
Vi anländer till Cuzco med det tidiga morgonflyget och fortsätter färden direkt från flygplatsen ner i den vackra Inkadalen.
Vårt första mål för dagen är den trevliga byn Pisac. I byn hålls ofta bymarknader där folk i trakten kommer och säljer alpaca kläder samt olika hantverk - en fin möjlighet till souvenirinköp.
På eftermiddagen når vi den pittoreska byn Ollantaytambo där vi inkvarterar oss och vilar ut efter dagens upplevelser. Lunch.


Dag 4: Ollantaytambo    

En hel dag har vi till vårt förfogande för att utforska det strategiskt belägna inkafästet vid Urubambafloden. Uppifrån den imponerande fästningen får vi en vy och känsla av hur det var 1536 då Fransisco Pizarro och hans krigare utan framgång försökte att inta det mäktiga inkafortet. Innan vårt besök i ruinerna hinner vi med en  promenad i byns smala gränder och ser hur invånarnas bostäder ofta är uppbyggda på de gamla inkamurarna. Lunch.

 


Dag 5 : Machu Picchu
På morgonen bordar vi tåget mot en av resans absoluta höjdpunkter - Machu Picchu, den hemliga Inkastaden som spanjorerna aldrig fann och som först upptäcktes under en expedition 1911 av amerikanen Hiram Bingham.  Järnvägen följer den virvlande Urubambafloden djupt in i den heliga Inkadalen, vid ändstationen väntar den försvunna staden på oss. Vi har gått om tid att besöka det stora området eftersom vi skall övernatta i byn Aguas Calientes som ligger endast 20 min från ruinerna. På kvällen finns möjlighet att ta ett stärkande och avslappnande bad i de heta källorna som gett namn till byn.


Dag 6: Aguas Calientes - Cuzco     
För de som vill går det att mot eget tillägg besöka ruinerna igen.
 Annars är det ledig tid i byn för att se sig om och smälta gårdagens intryck.  De varma källorna är också ett bra alternativ för en avslappnad stund. Vid middagstid börjar återfärden till Cusco och vi stiger av tåget i Ollantaytambo för att fortsätta med buss sista biten.  På kvällen äter vi middag tillsamans och det bjuds på show med lokal musik och folkdans.


Dag 7: Cuzco och dess omgivningar
Idag skall vi titta närmare på de 4 berömda inkaruinerna som finns i bergen runt Cuzco. Vår utflykt innefattar "Vatten-templet" Tambo Machay, befästningen Puca Pucara, Orakelplatsen Qenqo samt sist men absolut inte minst den magnifika befästningen Sacsayhuamán. Från de upp till 120 ton tunga, men perfekta, zig zag murarna kunde Inkas hålla ett vakande öga på sitt Cuzco.
 Eftermiddagen ägnar vi åt att närmare lära känna den gamla inkastaden och besöker bland annat Katedralen och Soltemplet Corincancha som var en av Inkafolkets allra heligaste platser.
Det blir också möjlighet till egna strövtåg på de mysiga gatorna som omger stadskärnan. Gott om butiker finns för de som vill passa på att inhandla souvenirer.


Dag 8: Andernas Högplatå     
Färden mot Titicacasjön är lång och vacker, luften blir tunnare och klarare ju högre upp vi kommer, något som ytterligare förstärker skönheten i landskapet.Vi färdas i bekväm långfärdsbuss och stannar då och då för att besöka olika sevärdigheter längs vägen. I den lilla byn Andahuaylillas stannar vi en stund för att besöka deras mycket vackra och unika kyrka, kyrkan kallas "Andernas Sixtinska Kapell" och är helt unik i Peru. På kvällskvisten anländer vi till Puno vid Titicacasjöns strand. Lunch


Dag 9: Titicacasjön
Titicacasjön är världen högsta farbara sjö (3812 m. ö. h.) och dagens utflykt på sjön bjuder oss på svindlade vyer över det klarblåa vattnet.Vi besöker Uros indianernas flytande vassöar där allt är byggt av vass, och "marken" gungar under våra fötter - en  fascinerande upplevelse. Vi får även möjlighet att åka en tur i en båt helt gjord i vass. Nästa hamn på sjöresan blir den rofyllda ön Taquile där tiden verkar ha stannat. Här lever lokalbefolkningen som de gjort i århundraden med små jordbruk.Invånarna är kända för sin hantverksskicklighet och vi har gott om tid att närmare studera deras alster under vår gemensamma promenad på ön. Sent på eftermiddagen anlägger vi åter fast land och kvällen disponeras fritt i Puno. Lunch


Dag 10: Mot Colcadalen     
Vi lämnar Puno och Titicacasjön på morgonen för att fortsätta vår färd på högplatån. Området vi färdas genom är kargt och utanför bussfönstren kan vi se höga snöklädda bergstoppar. Under vår  färd mot Colcadalen kommer vi med stor sannolikhet se stora hjordar med alpaca och lamadjur då de trivs bra här uppe i kylan, dessa släktingar till kamelen används för kött och ullproduktion och är en viktig inkomstkälla för regionen. Vi anländer sent på eftermiddagen till vår destination. Colcadalen är ett isolerat område med en natur som skiljer sig från det vi hittils har upplevt under vår resa. Enkel fika längs vägen. På kvällen har vi möjlighet att bada i varma källor - en härlig avkoppling efter dagens resa. Middag


Dag 11 : Condorerna i Colca Canyon
Efter en tidig frukost beger vi oss av längre in i dalen mot den djupa ravinen där kondorerna håller till. Colca Canyon är en av världens bästa ställen för att på nära håll se dessa magnifika fåglar som har ett vingspann på över 3 meter. Fåglarna har sina bon längs klippväggarna och tar nytta av uppvindarna på morgonen för att segla över ravinen i sin jakt på föda. Vi tar också en liten promenad längs ravinen för att i lugn och ro njuta av de vackra omgivningarna. På vägen tillbaka har vi också tid att till några korta stopp i de byar vi passerar. På eftermiddagen ger vi oss av mot Arequipa. Lunch


Dag 12: Arequipa     
Denna dag ägnas åt den "vita staden" Arequipa som bär prägel av spansk kolonial stil. vi besöker det säregna Santa Catalina-klostret som grundades 1580 och var stängt för omvärlden ända tills 1970.
Vi missar heller inte att besöka det fina inkamuseet där den berömda djupfrysta inkaflickan Juanita ligger, hon hittades 1995 under en expedition högt uppe på en bergstopp i regionen.


Dag 13: Arequipa till Nazca
På förmiddagen börjar vi vår färd mot Nazca och anländer på eftermiddagen till vårt hotell i Nazca. Lunch


Dag 14: Nazcalinjerna och Paracas     

Nazca är känt för den stora mängd figurer och linjer som är inristade i stenöknen runt om staden. Dessa linjer och figurer ses bäst ifrån luften och vi kommer därför att göra en överflygning i små Cessnaplan. Det finns inga säkra svar på vad linjerna betyder, varför de gjordes eller av vilka. Kanske kan vi resonera kring detta under eftermiddagens busstur då vi fortsätter vår resamot Paracas. Vi gör stopp för lunch vid det anrika hotellet Mossone som ligger vackert inbäddat i den exotiska oasen Huacachina. Här finns det möjlighet för de som vill åka sandbuggy i öknen – en härlig upplevelse att åka upp och ner för de stora sandynerna!  Lunch


Dag 15: Ballestaöarna och Paracas     
Vi gör en trevlig båtutflykt till Ballestaöarna som, inte utan anledning, också kallas "lilla Galapagos". Här har vi möjlighet att på mycket nära håll se stora kolonier med sjölejon, pelikaner, pingviner och sälar. Har vi tur kan vi också få se delfiner och kaskelotter. På öarna kan vi också se många olika arter sjöfågel. Tillbaka på fast land tar vi vår buss och åker in i Paracas Naturreservat där de stora röda sandslätterna påminner om ett marslandskap. Vi äter en härlig lunch i en liten vik där det roströda landskapet kontrasterar mot det blågröna havet. Senare på eftermiddagen åker vi vidare mot staden där vi började vår resa - Lima. Resan tar ca 3,5 timme Lunch


Dag 16: Sista inköp och museibesök     
Förmiddagen är ledig för shopping.
Vi äter lunch på Larco Mar – det fina nöjescentret med underbar utsikt över Stilla havet.
På kvällen avgår vårt plan mot Europa. Lunch


Dag 17: Hemkomst
Vi landar på europeisk mark vid 18-tiden. Från Amsterdam avgår sedan flyg till respektive nordisk anslutningsort. 

 

  Tillbaka upp


PERU EXPLORER   -   Essunga Västergården 401   -   465 94 NOSSEBRO   -   Tel: 0512-129 26, 0733-80 50 05   -   Epost: